Supermachine Studio's Blog

Yim Huai Khwang Hostel, “Just Opened”

Posted in 2013_Yim Huai Khwang hostel by pitupong on April 22, 2014

Yim-front

Yim-8313

Congratulation to Yim Huai Khwang Hostel. It’s finally opened.

10 Cal tower: Comparing to our inspiration, Escher’s Relativity (1953).. A pity, the earth has only one axis gravity..

Posted in 2013_SCG_10 Cal Tower, Architecture by pitupong on January 22, 2014

RelativityProject: 10Cal Tower Location Bangsaen, Thailand

Design team: Pitupong Chaowakul with Sujinda Khawkam, Kasidis Peuktes and Mint Mintly
Completion: Q3 2014
Model: Isariyayos Isarapaijit, Jetsada Phongwasin
Photograph: Suchart Ouypornchaisakul

BU SAC (Bangkok University Student Activity Center)

Posted in 2013_BU_Student_Acitivity_Center, Architecture by pitupong on January 22, 2014

SS BU StudentUnion 12

Architecture can be “RECYCLED”

Location: Bangkok University, Rangsit Campus

Area: 2,200 SQ.M.

Commission Type: Renovation

Completion: Q2 2013

Design Team: Pitupong Chaowakul with Jetsada Phongwasin, Theerayut Somtua, Suchart Ouypornchaisakul, Jirarat Pinyocheep, May Monthakarn, Mix Archawin and Nattapoom Sawettabhorn

Photograph: Wison Tungthunya

SAC (Student Activity Center) is one of the most challenging projects that Supermachine studio has to do for Bangkok University from quite a number that we have done for the campus. It is not only because of the complexity of the program but also the 2,200 sq.m. project has to be on the 20+ year old building that used to be a dormitory. It is the most drastic building transformation that we have done to date.

compare_01

SAC consists of diverse facility space, mainly for out-of-classroom ones, from photo studio, music rehearsal room, Thai dance club, 20+ faculty rooms, meeting rooms to POM POM cheer leader training hall. All of the students’ programs have to be accommodated into the existing structure of the building that was not designed for.

SS BU StudentUnion 13

The old building was a 32 compact room dormitory inserted with 12 compact courtyards. The 90 meter long building was low, dark and damaged from the great flood in Thailand in 2011. The main operation is to merge 2 gable roofs into a new single roof with new structure to make the space more livable for the increasing number of users. The outer skin of the building is re-clad though out with single material which is a cedar shingle. Half of the inner space are kept intact but repainted systematically the existing corridor is yellow while 4 of the voids are modified, made public and painted into 5 different colors; purple, green, pink and turquoise. Natural light is brought in through the void skylights to make sure that the new space is bright enough. At the rear end of the building is a completely new structure as it has to house the BU POM POM club. When completed the 16 meter high gym will be the new training ground for the famous cheer leader team of Bangkok University that has won a lot of competitions internationally.

SS BU StudentUnion 38

SS BU StudentUnion 35

Given a nickname like a chocolate while being developed, “Toblerone”, SAC has been transformed from a simple program dorm into a complex programmed public building compressed into one long stick. Architecture also can be “Recycled.”

diagram2

BU SEM (*complete images)

Posted in 2013_BUSEM, Interior Design by pitupong on December 27, 2013

BU_sem-5xAnother project showing our interpretation of new educational facility, BUSEM. Photo: Yupadee Suvisith & Jetsada Phongwasin

Yim Huai Khwang Hostel, a Batman building

Posted in 2013_Yim Huai Khwang hostel, Architecture by pitupong on December 27, 2013

Yim Huai Khwang front

Yim Huai Khwang Hostel, Bangkok

Location: Huai Khwang intersection, Bangkok , Thailand

Client: Peung & Tem

Design Team: Pitupong Chaowakul with Suchart Ouypornchaisakul, Korakot Meesatien, Kasidis Puektes, Supakorn Sinthutarn and Sujinda Khawkum

Area: 600 SQ.M.

Completion: Q1, 2014

2013-2014 is the year for our office was destined to do a lot of renovation project. Yim Huai Khwang Hostel is an important one is the series. With limited budget, much of the design of exterior and interior has to be done by revealing the building’s texture and project the new life onto it, mostly with colors and sometimes with collage of images. Bamboo partitions are added outside to give privacy to the rooms while adding different texture to the brutally dark facade while interior scheme are all vibrant spaces.

The construction will be completed in January 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

YHK_04

YHK_2

Toy Clock

02

03

03

04

BU International Center (Complete images)

Posted in 2012_BU International Center by pitupong on December 25, 2013

SSLC-00

Old Main Entrance

Old Main Entrance

Project: Bangkok University International Center

Location: Bangkok University, Rangsit Campus

Area: 480 m2

Design Team: Pitupong Chaowakul with Suchart Ouypornchaisakukul, Korakot Meesatien, Santi Sarasuphab and Yupadee Suvisith

Contructor: Task Interior

Photograph: Pitupong Chaowakul

In 2018, AEC (ASEAN Economic Community) agreement will be implemented. There have been changes and upgrades in many sectors in Thailand preparing for the new frontier. Educational sector has been as well adapting itself rapidly to be able to compete in the new condition. One of the the strategies of Bangkok University is to equip their students with more knowledge and skill that will allow them to understand cultures of different countries in AEC better so that the possibility to do business or cooperate in the future is more fluid.

The BU international Center is a 480 sq.m. space converted from a typical student hall situated in between an existing movie room and lecture hall. The programs consists of reading area, I.T. corner, Movie room and 2 workshops. The design is to increase interaction among students as much as possible as we think interaction between teachers and student and among students themselves is the most effective way of education. The majority of the programs are in one space without partitioning, except those for particular workshops.

SSLC-02wallThe front partition, nicked name: “SPUN WALL”, is a curved wall consists of 1,360 pieces of metal panels painted in 16 shades of colors. The gradient steel curtain is a see-through facade of BU International Center separating the facility from the public corridor. Walking along the Spun Wall, people will be able to see through the interior with different angle. It is a wall with thousand of windows.

SSLC-09

SSLC-10

Reading Zone

In the facility, there are some elements derived from ready made objects in Thai culture including the 4-leg table made of the clothing mannequin and the reception counter in the shape of typical Thai fruit kart. These fun elements are important to us for the educational facility to drag it out from a typical institutional atmosphere.

No Title

SSLC-07

Four leg table

SSLC-05

SSLC-03

The Fruit Kart reception counter

SSLC-11

old_space

The old space, before the transformation

May the SUPER force be with you again

Posted in shout by pitupong on December 24, 2013

HNY_2014_card-02

“10 Cal Tower” a playground for SCG 100 year

Posted in 2013_SCG_10 Cal Tower, Architecture by pitupong on December 18, 2013

labyrinth_02

Design: Supermachine studio team

Design team: Pitupong Chaowakul with Sujinda Khawkam, Kasidis Peuktes and Mint Mintly

Client: Siam Cement Group

Location: Bangsaen, Cholburi, Thailand

Completion: Q3 2014

The project is part of the celebration of Siam Cement Group (SCG), the biggest construction materials producer in Thailand, for the company’s 100 year anniversary. Supermachine Studio and 2 other renowned Thai architects are invited to propose a public facility which will be realized dedicating for a community in Thailand. All 3 projects are fully sponsored by SCG. The site chosen is a seaside public park built many years ago in Bangsaen, a coastal town 100 km. east of Bangkok. 3 structures are to be built in the same area; a library by DBALP, a multi-purpose pavilion by DEPT. and a playground by Supermachine Studio.

The project was started by questioning performances of generic playgrounds today which are facilities for the youngsters to spend time on actively and the adult left aside being passive. Parents and their children are in the same space but their relationships are somewhat awkward. Can we redefine it into a meeting place where they spend time together and relationships in the family are reinforced?

Our proposal for a community playground is a stacking concrete labyrinth that offers many possibilities for children and adults to climb around. The structure offers some tens combinations of routes for families to redefine their relationships. Playing hide and seek in the labyrinth is, for us, an activity that allow parents to spend more time with their kids. The tower is name after the energy one will use to travel up the structure. Walking with normal speed from bottom to top of the tower will consume 10 Calories.

Being placed in the tree line beside existing public park, the spiral staircase will perform as observation tower overlooking the sport activities happening in the park as well as the sea slightly further. The tower also allows existing and new plantation to penetrate to its voids. Through time it will be camouflage into crowns of trees letting people travel up and down to explore their relationships with green.

07

Print

side elevation

Mercury Ville is completed

Posted in 2013_Mercury Ville by pitupong on December 18, 2013

Mercury-7422smallMercury Ville, the shopping mall on Chidlom Rd., Bangkok. is completed. Most of the works are done. We are now waiting for the shops to complete their interior for construction. Very soon, we will place the set of completed images on this site.

Vespa Gallery, Bangkok (***Complete Images)

Posted in 2013_Vespa Gallery by pitupong on November 28, 2013

vespa-19

Location: Sukhumvit 24, Bangkok, Thailand

Area:690 M2

Completion: 2013

Owner: Vespiario(Thailand) Co.,Ltd.

Design: Supermachine Studio

Design Team: Pitupong Chaowakul with Korakot Meesatien, Yupadee Suvisith and Jetsada Phongwasin

Contractor: New Siam First

Photograph: Pitupong Chaowakul

With the consistent economic growth, Asia has become the strong market for a beloved brand of scooters, Vespa. The Italian brand has been investing heavily on the manufacturing and sale facilities in the region including building factories, upgrading and expanding showrooms. Vespa Galleria is one of the first pilot projects of its type in the region. Being more than just showroom and sales space, Vespa Galleria includes scooter showroom, merchandise shop, scooter service and small exhibition space into one.

vespa-10

vespa-14 

vespa-07

For Bangkok branch, the given concept is tweaked away from being a little “corporate” to a more playful space by using curved brick wall mixing with graphics of different generation of Vespa advertisement posters. Entering through the framed display box, the main sales space remains bright white as requested from the brand. The new models of scooters are main display in radial on the ellipse stand.  Deeper inside, the space is curved continuously into the “Vespa Green” exhibition showing collection of old and special edition of Vespa scooters.

For us, designer, “Vespa”, with its long history, is more than just a scooter. It is a culture, a life style. We try to add different dimension of Vespa into the project. Behind the sales counter, the bricked wall becomes the scooter walls. Hundreds of tiny models of Vespa are sticked on to it creating the back drop for the full size one in front. Above the counter, we install the big cylinder lamp custom made from the blown up vintage Vespa advertisement.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 127 other followers